Memilih menara pembelajaran terbaik untuk menara pembelajaran anda: Papan lapis lwn. Kayu Pepejal

Di peringkat global, pasaran dibanjiri dengan perabot papan lapis menjadikannya lebih murah untuk orang ramai mendapatkannya. Namun, apabila membuat pilihan, orang sering bertanya apakah perbezaan antara keduanya dan mana yang lebih baik.

Apakah perbezaan antara papan lapis & kayu pepejal?

Papan lapis adalah campuran kayu dan gam jadi kita boleh mengatakan bahawa ia adalah kayu rekaan. Ia dihasilkan dengan melekatkan lapisan venir, yang merupakan kepingan nipis kayu yang dikupas bersama-sama untuk menghasilkan papan papan lapis untuk pembuatan.

Sebaliknya, kayu padu ialah kayu yang diperoleh daripada pokok yang telah tumbang untuk tujuan ini. Pokok-pokok itu dibawa ke kilang papan di mana ia digergaji menjadi papan yang dikeringkan khas dan kemudian digunakan untuk membuat perabot.

Mana antara keduanya yang lebih kuat?

Oleh kerana kayu pepejal adalah bahan homogen, ia lebih kuat daripada papan lapis. Lembaran venir yang telah dilekatkan bersama untuk membuat papan lapis selalunya boleh tercabut jika ia terdedah kepada kelembapan atau keadaan panas dan kering.

masalah dengan papan lapis

Estetik

Tidak dinafikan bahawa sekeping perabot kayu padu yang cantik bukan sahaja akan menjadi lebih kuat dan lebih tahan lama tetapi juga lebih menyenangkan untuk dilihat, kerana setiap jenis kayu mempunyai beberapa ciri menarik dan warna tersendiri yang menjadikannya boleh dibezakan.

Sebaliknya, papan lapis adalah biasa tanpa ciri hiasan dalam kemasannya. Memandangkan papan lapis diperbuat daripada pelbagai helaian venir, tidak dapat dielakkan terdapat lubang pada lapisan yang menjadikannya tidak sedap dipandang dan berkemungkinan terkena noda air/makanan.

Bagaimana untuk menjaga dua permukaan yang berbeza?

Papan lapis dengan lamina yang baik mudah dibersihkan dengan kain basah kerana ia tahan lembapan dan tahan calar. Walau bagaimanapun, jika lamina itu nipis, ia mungkin mudah rosak.

Menara kayu padu boleh disapu dengan mudah dengan kain lembap.

kos

Kayu padu lebih mahal daripada papan lapis kerana bekalan yang rendah dan permintaan yang tinggi. Walau bagaimanapun, di BerryBear, kami percaya dalam menjadikan menara kayu padu lebih mampu milik untuk setiap isi rumah.

Kesimpulan

Bukan sahaja kayu asli lebih baik daripada papan lapis dari segi kekuatan, tetapi ia juga lebih cantik. Menara pembelajaran yang diperbuat daripada kayu padu masih merupakan salah satu pilihan terbaik untuk setiap dapur.

Pada BerryBear, anda akan menemui menara pembelajaran kayu pepejal yang berkualiti tinggi dan pada harga yang berpatutan kerana kami percaya hanya yang terbaik untuk anak-anak kami.