Apa itu Menara Pembelajaran?

Berrybear Learning Tower White di dapur Singapura

Menara Pembelajaran Montessori. Pembantu Dapur Montessori. Menara Kanak-kanak.

Terdapat banyak nama untuk perabot ini tetapi tema biasa ialah ia adalah perabot yang membolehkan anak anda berdiri lebih tinggi, jadi mereka boleh sampai ke kaunter dapur atau sinki dapur dengan selamat.

Menara Pembelajaran popular di kalangan komuniti Montessori yang percaya dalam membina persekitaran yang selamat untuk kanak-kanak meneroka dengan bebas. Objektifnya adalah untuk mewujudkan peluang semula jadi untuk berdikari, untuk membolehkan kanak-kanak mengikuti rasa ingin tahu mereka sendiri dan mewujudkan peluang untuk mereka belajar dan meneroka. Baca lebih lanjut tentang faedah menara pembelajaran di sini .

“Biar saya buat!”

Anda mungkin telah menyedari bahawa anak anda mula meniru anda dan keazaman mereka untuk mula melakukan sesuatu secara bebas. Bukan tugas anda untuk menjadikan mereka berdikari, sebaliknya menyediakan persekitaran yang selamat yang membolehkan mereka menjadi anak yang berdikari. Di situlah menara pembelajaran Montessori boleh menjadi sangat membantu.

Kanak-kanak Singapura membasuh pinggan di menara pembelajaranKanak-kanak Singapura membasuh pinggan di menara pembelajaran bersama-sama

Menara pembelajaran Montessori menyediakan ruang yang selamat untuk kanak-kanak meneroka dan terlibat dalam semua jenis aktiviti rumah, seperti memasak, kebersihan diri atau pembersihan di kaunter dapur. Kami mula menggunakan menara pembelajaran kami apabila anak lelaki kami stabil pada usia 12 bulan. Sudah tentu, anda boleh menggunakan kerusi makan standard, tetapi ketinggian tidak pernah betul. Di samping itu, tanpa palang tambahan seperti menara pembelajaran, kami sentiasa tegang dan bersedia untuk menangkap anak kami jika mereka jatuh. Dengan menara pembelajaran, ia bukan sahaja memberikan mereka lebih keselesaan tetapi juga membolehkan kami berundur sedikit, memberi mereka ruang untuk belajar sendiri. Baca lebih lanjut mengenai petua untuk memasak bersama anak-anak anda di sini