Bagaimanakah menara pembelajaran memberi manfaat kepada kanak-kanak?

Anak-anak kita sering mengalami kesukaran untuk menerima bahawa mereka tidak cukup umur untuk melakukan tugas-tugas tertentu. Dari perspektif kecil mereka tentang dunia, semuanya terasa ajaib dan baharu. Mereka ingin tahu tentang apa yang dilakukan oleh orang dewasa di atas meja dapur dan mereka mahu terlibat di sisi anda. Memang sukar menjadi seorang tokoh kecil dalam dunia yang besar yang menakutkan tetapi terima kasih kepada ciptaan menara pembelajaran , anak kecil anda kini boleh menyertai aktiviti yang mungkin tidak dapat dicapai sebelum ini.

Ibu dan Anak di dapur - perspektif belakang - menara pembelajaran

Sebab mengapa anda memerlukan menara pembelajaran

1. Memasak kini lebih mudah!
Apabila anak saya berumur satu tahun, ia adalah satu perjuangan untuk memasak. Saya perlu menyediakan hidangan saya sama ada dengan budak itu menangis di kaki saya atau hanya pasrah kepada takdir dan menjadi tukang masak sebelah tangan. Saya memerlukan penyelesaian yang membolehkan saya menikmati masa berkualiti bersama anak saya dan masih memastikan keluarga saya boleh menikmati makanan yang dimasak di rumah. Menara pembelajaran memberi saya peluang untuk memastikan anak saya terlibat semasa penyediaan makanan dan mencuci.

2. Mencuci tangan menjadi mudah!
Sebelum kami mempunyai menara pembelajaran, cuba membasuh tangan anak saya di sinki dapur adalah satu cabaran. Saya akan cuba berdiri di atas sebelah kaki, menopang kanak-kanak itu di atas lutut yang lain, menyokongnya dengan sebelah tangan dan cuba membasuh tangannya dengan cepat. Dengan menara pembelajaran, anak saya berada pada ketinggian yang sesuai untuk saya membantu mencuci tangannya. Saya kini boleh menunjukkan teknik mencuci tangan yang betul kepada mereka.

3. Belajar tentang tanggungjawab
Tumpahan dan kekacauan dijangka apabila anda melibatkan si kecil anda di dapur. Daripada marah, gunakan ini sebagai peluang pembelajaran untuk menunjukkan kepada mereka cara yang betul untuk membersihkan diri. Tunjukkan kepada mereka di mana penyapu atau kain buruk disimpan atau proses yang betul untuk membuang sisa makanan. Tidak lama lagi mereka akan dapat melakukan ini sendiri!

4. Luangkan masa berkualiti bersama si kecil Ibu dan Anak Luangkan Masa Berkualiti Bersama
Membakar dan memasak adalah cara terbaik untuk mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan anak. Walaupun mungkin menarik untuk menjimatkan masa dengan melakukan semuanya sendiri, kami percaya anda akan menikmati masa tambahan yang dihabiskan bersama anak anda di dapur. Hargai fasa kehidupan mereka yang berharga ini!

5. Anda tidak memerlukan mainan mewah untuk melatih kemahiran motor halus mereka
Dapur menawarkan banyak peluang untuk belajar. Kanak-kanak boleh mengusahakan perkembangan mental dan emosi mereka dengan membina keyakinan semasa mereka mengisi, mencedok dan menuang di atas meja. Kemahiran ini akan berguna pada masa hadapan apabila mereka memulakan fasa seterusnya dalam kehidupan mereka dalam penjagaan kanak-kanak / sekolah.

6. Fussy Eater?
Ibu dan Anak Fussy Eater
Tidak dinafikan, waktu makan adalah medan pertempuran untuk ibu bapa dan anak-anak. Sesetengah kanak-kanak terlalu gelisah sehingga tidak mahu duduk makan. Untuk mengurangkan tekanan untuk diri saya sendiri, kadangkala saya membenarkan anak-anak saya bersarapan sambil berdiri di menara pembelajaran di dapur dan melihat saya menyediakan makan tengah hari mereka.
Melibatkan mereka dalam penyediaan makanan harian juga merupakan cara terbaik untuk menggalakkan anak-anak kita mencuba makanan baharu. Mereka akan berbangga dengan apa yang telah mereka bantu sediakan dan lebih cenderung untuk makan apa sahaja yang telah mereka bantu buat. Semasa membuat persediaan, berbincang dengan mereka tentang perkara yang mereka buat dan gunakan cerita yang menarik untuk memastikan perkara itu ringan.

7. Galakkan Komunikasi
Komunikasi yang diperlukan untuk bekerja melalui resipi akan meningkatkan kemahiran linguistik dan keyakinan mereka dalam menyatakan niat, menyatakan ketidaksetujuan dan bertanya soalan. Apakah ini? Boleh saya sentuh? Bagaimana anda memasak ikan? Mengapa kita perlu menambah ini ke dalamnya? Rasa ingin tahu kanak-kanak adalah satu perkara yang menakjubkan dan kita harus menggalakkannya.

8. Mereka belajar lebih banyak semasa di menara
Berada di dapur, anak anda terdedah kepada pelbagai pengalaman deria – haruman roti apabila dibakar, warna rebusan apabila ia mereneh dan bunyi bakon apabila ia digoreng. Bercakap dengan mereka tentang bau yang berbeza, warna dan tekstur bahan yang berbeza dan biarkan mereka meneroka.


Untuk membantu anak-anak kita berlatih matematik, anda boleh memberikan tugasan mudah seperti mengira buah-buahan atau menyukat bahan seperti tepung atau gula. Membaca resipi dengan mereka juga merupakan cara yang baik untuk meningkatkan kemahiran pemahaman dan pemahaman proses yang berbeza seperti mencampurkan, memerap dan menguli.

Kanak-kanak di Menara PembelajaranKanak-kanak Memadankan Sayuran

9. pembendungan kraf
Sesetengah aktiviti kraf atau permainan deria lebih baik dilakukan di atas meja, terutamanya yang melibatkan air, tepung atau cat. Ia menjadikan pembersihan lebih mudah kerana anda boleh menyapu semua kotoran terus ke dalam singki atau tong anda dan memberi anak-anak anda mencuci dengan cepat sebelum membiarkan mereka meninggalkan dapur. Menggunakan menara pembelajaran juga menjauhkan anak-anak anda daripada gangguan dan membantu mereka menumpukan perhatian pada aktiviti itu.

10. Adik-adik menjadi pengganas?
Cuba untuk membiarkan anak anda yang lebih tua menikmati aktiviti tetapi anak anda yang lebih muda mengganggu? Rangsangan ketinggian yang disediakan oleh menara pembelajaran akan menjauhkan adik-beradik kecil dan membantu anak-anak anda yang lebih tua kekal fokus pada aktiviti mereka.

Ketahui lebih lanjut tentang petua untuk memasak bersama anak-anak di sini