Sepuluh petua untuk memasak dengan anak-anak

Kebanyakan kanak-kanak suka memasak; ia adalah hands on, ia menyeronokkan, apatah lagi mendapat rasa pencapaian pada akhirnya. Memasak dengan kanak-kanak boleh menjadi menakutkan tetapi ia berbaloi dengan kekacauan dan masa. Terdapat banyak cara aktiviti dapur boleh memberi manfaat kepada anak anda (Baca di sini ) dan cara paling selamat untuk membolehkan mereka membantu ialah menggunakan menara pembelajaran . Menara pembelajaran pada asasnya ialah bangku loncatan dengan zon selamat di atas untuk memastikan kanak-kanak kecil selamat sambil membantu anda keluar di atas meja dapur. Anda boleh mencipta detik-detik berharga untuk ikatan dan pembelajaran dengan melibatkan anak-anak anda di dapur. Berikut ialah sepuluh petua yang akan membantu anda dan anak anda menikmati memasak bersama.

Kanak-kanak bermain dengan tepung dan doh di dapur

1. Ketepikan masa

Memasak dengan anak-anak anda mengambil lebih banyak masa daripada yang anda bayangkan. Hidangan ringkas yang biasanya mengambil masa 30 minit untuk disediakan kini akan mengambil masa dua kali ganda untuk disediakan bersama anak-anak. Rancang jadual anda dan pastikan anda mempunyai masa yang mencukupi untuk membenarkan mereka meneroka dan untuk anda bersihkan. Ingat, perjalanan jauh lebih menyeronokkan daripada destinasi.

2. Pilih masa yang sesuai untuk anak dan diri sendiri

Jangan libatkan kanak-kanak yang letih atau rewel. Pilih masa pada hari itu apabila anak anda boleh fokus dan berada dalam mood untuk bermain. Ini bermakna persediaan sarapan pagi mungkin bukan masa terbaik untuk kanak-kanak prasekolah kerana anda mungkin akan tergesa-gesa untuk menyediakan mereka untuk penjagaan harian. Apabila anda memasak dengan anak-anak anda, ia perlu pada masa anda berasa tenang. Jika anda keletihan, tertekan dan berlari kosong, mungkin lebih baik anda meninggalkan anak-anak daripada gambar.

3. Sediakan lebih awal

Jika boleh, lakukan beberapa persediaan sebelum anda menjemput mereka untuk menyertai anda. Rancang dan pilih resipi yang sesuai, yang melibatkan aktiviti yang sesuai dengan umur mereka. Untuk kanak-kanak kecil, fikirkan bagaimana mereka boleh membantu anda dan apakah langkah yang boleh anda libatkan mereka. Jika anda menyediakan smoothie dengan mereka, mungkin idea yang baik untuk memotong sendiri buah-buahan yang lebih mencabar dan biarkan yang lebih mudah untuk mereka cuba.

Kanak-kanak mengadun blueberry dan strawberi di dapur

4. Kosongkan meja, kosongkan, selamatkan

Sebelum menjemput anak anda memanjat menara pembelajaran, adalah idea yang baik untuk membersihkan meja, termasuk menjauhkan pisau daripada jangkauan. Kanak-kanak secara semula jadi ingin tahu dan anda tidak boleh menahan tangan mereka yang sibuk daripada meneroka saat mereka berada di atas meja. Apabila anda mengosongkan meja, anda turut mengalih keluar sebarang gangguan dan membenarkan anak anda menumpukan perhatian pada tugasan di hadapan mereka. Lebih penting lagi, dengan perkara yang lebih kecil di atas meja, sebarang tumpahan boleh dikawal dengan mudah.

5. Tetapkan peraturan asas

Fikirkan keselamatan dahulu. Sebelum membenarkan mereka naik ke menara pembelajaran, anda harus berbincang dengan mereka tentang beberapa peraturan keselamatan asas di dapur. Beberapa peraturan asas seperti: Berhati-hati dengan pisau tajam. Apabila seseorang memotong, tangan mereka tidak boleh masuk ke dalam papan pemotong. Jauhkan objek mudah terbakar seperti tuala kertas dari dapur.

6. Kurangkan jangkaan anda

Dekatinya seperti yang anda lakukan untuk aktiviti kraf kanak-kanak daripada menyediakan hidangan. Anda menjangkakan anak anda secara tidak sengaja menumpahkan cat, atau mengecat di atas meja atau mungkin juga mencelupkan jarinya ke dalam cat, bukan? Tidak kira sama ada cendawan itu menjadi bentuk yang tidak teratur atau jika separuh pisang akhirnya dimakan. Lagipun, ia adalah proses, bukan tentang kesempurnaan makanan itu.

Ibu dan anak perempuannya sedang membuat biskut mini di dapur

7. Menjadi pemaaf dengan kekacauan yang tidak diingini

Kemungkinan besar sesi memasak anda akan berakhir dengan sedikit kekacauan. Ia sentiasa baik untuk bermula dengan dua zon kerja yang ditetapkan. Salah satunya ialah kawasan persediaan sebenar di mana tindakan utama sedang berlaku. Kawasan kedua adalah tempat sementara untuk meletakkan perkara yang anda tidak mahu anak anda sentuh buat masa itu. Sebagai contoh, selepas anak anda memecahkan dan memukul telur, anda mungkin mahu dia meneruskan tugas seterusnya. Untuk membantu dia memberi tumpuan kepada tugas seterusnya, anda harus mengalihkan telur yang dipukul di kawasan kedua.

8. Rasa semasa dalam perjalanan

Bukan sahaja menjilat jari anda menyeronokkan, ia membantu kanak-kanak mengalami makanan melalui semua deria mereka. Jilat sudu selepas whipping up cream, rasa sesudu sup bila dah siap. Untuk memastikan mereka tidak makan bahan mentah, beritahu anak anda bahawa mereka mesti bertanya sebelum mereka boleh menjilat.

2 Kanak-kanak bermain dan memasak di dapurAnak perempuan mengupas buah dan sayur di dapur

9. Jadikan ia menyeronokkan

Pakai apron. Jadikan tugas menjadi permainan bodoh. Galakkan anak anda untuk menghidu rempah atau menggabungkan bahan-bahan dengan tangan mereka. Geli pipi mereka dengan pasli segar. Bawa perhatian mereka kepada butiran terkecil makanan. Biarkan mereka melihat insang ikan atau menyentuh biji betik. Tunjukkan kepada mereka di mana mimbar dalam udang; galakkan mereka menyentuhnya, beritahu tujuannya dan bagaimana kita perlu berhati-hati ketika mengupas udang. Anda juga boleh menggunakan sayur lembut untuk bercerita dan menggambarkan bagaimana udang menggunakan mimbarnya untuk mempertahankan diri terhadap penyerang (sayur lembut). Jadi kreatif dan fikirkan cara lain untuk membawa masuk perkara yang anak-anak anda gemari.

10. Berikan tugas yang sesuai dengan umur

Selalu ada pekerjaan di dapur yang sesuai untuk kumpulan umur tertentu. Dari 18 bulan, mereka boleh menambah bahan ke dalam mangkuk, mengoyakkan sayur-sayuran dan mencuci cendawan menggunakan mangkuk kecil air. Pada usia 2-3 tahun boleh mencuci, mengira, mengukur dan membancuh tangan. Mereka juga boleh memecahkan telur atau diperkenalkan kepada pisau kanak-kanak. Kanak-kanak yang lebih besar boleh membantu membuat ladu atau sushi gulung dan menggunakan pisau sebenar.