Apa yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak 12-18 bulan di dapur?

Cara terbaik untuk melibatkan kanak-kanak 12-18 bulan dalam masakan anda adalah dengan membiarkan mereka memerhati masakan anda! Apabila mereka membesar, mereka akan bersedia untuk membantu dengan tugas yang sangat mudah tetapi tidak merancang projek yang rumit — 5 hingga 10 minit mungkin sahaja yang anak anda mahu habiskan untuk sesuatu aktiviti. Mulakan dari kecil dan pastikan ia menyeronokkan!

Sebelum menjemput anak anda untuk memanjat menara pembelajaran , adalah idea yang baik untuk mengosongkan meja kerana kanak-kanak kecil secara semula jadi ingin tahu dan anda tidak boleh menahan tangan mereka yang sibuk daripada meneroka saat mereka berada di atas meja. Baca lebih lanjut mengenai petua untuk memasak dengan anak kecil.

Apabila anda sudah bersedia, bawa mereka ke dapur dan sediakannya di menara pembelajaran di sebelah anda. Sudu, pemukul, spatula, mangkuk adunan tidak boleh pecah dan cawan penyukat adalah kegemaran mereka. Bercakap dengan mereka tentang apa yang anda lakukan. Biarkan mereka menyentuh beberapa bahan atau bahkan memberikan mereka beberapa bahan bebas kekacauan untuk dimainkan. Ini semua tentang membuat memasak menyeronokkan!

Selalunya, ibu bapa menjejaskan faedah yang diperoleh anak kecil anda semasa berdiri di menara pembelajaran di sebelah anda. Berada pada tahap mata yang sama dengan anak-anak anda memberikan mereka rasa selamat dan lebih terkawal. Ia juga menandakan bahawa anda bersedia dan bersedia untuk melibatkan diri dengan mereka.

Membenarkan mereka menyentuh dan menghidu makanan yang berbeza adalah aktiviti deria yang hebat yang penting untuk perkembangan otak. Bunyi dentuman dan denting yang mereka buat dengan periuk dan sudu itu mungkin kedengaran seperti aktiviti yang sia-sia dan bising, tetapi di dalam otak mereka, ia adalah konsert yang disusun dengan baik. Anak anda sedang meniru irama yang didengarinya dalam bahasa, dan akibatnya, mengembangkan kemahiran bahasa.

Terlalu banyak rangsangan adalah masalah biasa yang kita hadapi dengan kanak-kanak kecil. Ia berlaku apabila kanak-kanak dibanjiri oleh lebih banyak pengalaman, sensasi, bunyi bising dan aktiviti daripada yang mereka mampu hadapi. Melalui aktiviti deria di dapur, kanak-kanak belajar untuk menghalang bunyi yang tidak penting dan fokus pada tugas di tangan.

Membenarkan kanak-kanak meneroka makanan juga boleh membantu mengurangkan tabiat makan yang cerewet. Penggunaan permainan deria secara beransur-ansur boleh membantu mengembangkan kepercayaan dan pemahaman tentang tekstur tertentu dengan cara yang kurang tertekan. Kanak-kanak kemudian menjadi lebih menerima tekstur dan lebih mencabar dalam makan. Baca lebih lanjut tentang cara menara pembelajaran memberi manfaat kepada anak anda di sini.

Apabila mereka berkembang, mereka akan mengembangkan kemahiran, rentang perhatian untuk melakukan lebih banyak lagi. Anda kemudian boleh memberi mereka tugasan mudah seperti
  • Tuangkan bahan kering dan cecair ke dalam mangkuk
  • Pindahkan bahan dari papan pencincang ke mangkuk
  • Menambah perasa dan memerap makanan
Ingat, semasa memberi arahan, bersemangatlah, menggunakan bahasa yang mudah, dan beri mereka masa untuk memproses dan menunjukkan kepada mereka jika perlu. Mereka masih memerlukan banyak pengawasan rapi, tetapi mereka berkemungkinan sangat bersemangat untuk membantu. Perkara yang saya dapati amat berguna ialah mengosongkan jadual dan hanya meletakkan 1 aktiviti di hadapan mereka setiap kali supaya mereka belajar untuk fokus pada tugasan yang dibentangkan kepada mereka.